A GASTRO-DS kiszervezésén kívül is van élet a dunaszerdahelyi óvodákban.

Hájos – Horváth tandem

Tegnap soron kívüli testületi ülésre került sor, melynek tárgya a Magyarország által Dunaszerdahely Városának a felvidéki óvodafejlesztés megvalósítására kiírt pályázat keretén belül nyújtott vissza nem térítendő pénzügyi támogatás megvitatása, jóváhagyása volt.

Ennek kapcsán felszólalásomban felróttam Hájos polgármester úrnak, hogy a közel 10 év alatt, amióta a várost vezeti, nem született egy olyan tervezet-koncepció, amely az óvodáink teljes felújításáról-korszerűsítéséről szólt volna.

Ha minden évben csak egy óvodát újítottunk volna fel teljesen, akkor mára már az összes óvodánk korszerűsítve-felújítva lehetne.

Hájos sikertelenül hivatkozott a 2000-es évek gazdasági válságára. Gyenge argumentációkkal próbált apellálni, hogy miért van így…

Beszéljünk csak az elmúlt 2 évről, sok-sok millió euró állt és áll rendelkezésére a városnak akár óvodák és iskolák teljes körű felújítására, beleértve a konyhákat is. Mégsem ezt tette, ad hoc módon létrehozták a Gastro-DS városi céget, az óvoda- majd iskolakonyhák kiszervezésére szakosodott két szereplővel az élen, Horváth alpolgármesterrel és Sebök képviselővel, mint ügyvezetőkkel.

Többször elmondtam az érveimet, tavaly is most is, hogy ez egy nagyon rossz döntés. Jó néhány képviselővel megszavazva, figyelmen kívül hagyva a több mint 1000 szülő által aláirt petíciót, tityegve totyogva próbálják elindítani a „lötyögtetést. A normális érvek süket fülekre találnak a fent említett uraknál, nem beszélve a közel 900 ezer eurós felesleges kiadásról.

Van most mivel kérkedni, hogy a magyar kormány támogatásával megvalósul 1 óvoda felújítása. Ez szerintem és a város polgárai szerint is nagyon gyenge teljesítmény Hájostól, aki közel 10 éve áll a városunk élén és hatalmas eszközökkel diszponál. Bizonyára nem lett volna gond képviselőivel karöltve egy átfogó teljes körű iskola és óvoda felújítási programot a konyhákat beleértve jóváhagyatni.

De mit ér a hatalom koncepció nélkül???

Ezt a témát semmiképp nem fogom hagyni, hiszen a város polgárai sem nyugodtak bele. Bármit is tesz a Hájos –Horváth tandem, bízom benne, hogy november végén a város polgárai ennek a gyenge teljesítménynek véget vetnek.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy az elmúlt pénteken szörnyű tűzeset történt a városunk területén működő Minit Slovakia pékárut gyártó vállalatnál. A kár hatalmas, és több száz ember munkahelye is veszélybe kerülhet. Ennek kapcsán javasoltam a város vezetése és képviselő társaim figyelmébe a június 26-i ülésre egy olyan ún. „Dunaszerdahelyi Marshall terv” kidolgozását, amely a vállalat veszélybe került munkahelyeinek megtartását célozná meg egy egyszeri, vissza nem térítendő támogatás keretén belül. Erre az alpolgármester azt reagálta, hogy mások kárán ne akarjunk politikai tőkét kovácsolni, pedig ez részemről nem így van, annak ellenére Szabó alpolgármester kritizálni próbált… Holott, amikor a húsbavágó döntés megszületett, a Gastro-DS közel 900 ezer eurós támogatásáról, gondolkodás nélkül támogatta. Ott lehetett volna a kritikát megfogalmazni!

Dióhéjban ennyi, legközelebb újra informálom a kedves dunaszerdahelyieket.

 

Tisztelettel

a patrióta

Hakszer Roland